Whitefül

Ez a blog csupán a magam szórakoztatására jött létre. Itt lemezkritikákat és esetenként koncertbeszámolókat lehet olvasni.

Címkék

abigail (2) ákos (1) alice (1) állampolgárság (1) angel (1) bábszínház (1) beast (1) black (1) bonanza (1) cooper (1) cross (1) dark (1) death (1) démon (1) depeche (2) diamond (14) digger (1) divinum (1) egyiptom (1) epica (4) fate (2) fejlődés (1) feldolgozás (1) feloszlás (1) fist (1) furcsaságok (2) futurisztikus (1) god (1) grave (1) hank (1) havoc (1) házasság (1) headless (1) heights (1) hell (1) human (1) illud (1) indusztriális (1) insanus (1) instrumentális (1) iron (2) judas (1) kells (1) keresztesek (1) kiadó (1) king (14) koncert (4) könyv (1) krolmark (1) leechers (1) lemez (1) lullabye (1) maiden (2) manowar (1) martin (1) melissa (1) mercyful (2) metal (1) metallica (1) mode (2) moonspell (1) morbid (1) nietzsche (1) nuns (1) oath (1) operafesztivál (1) painkiller (1) portnoy (1) powerslave (1) priest (1) probot (1) progresszivitás (1) raise (1) rammstein (2) ravn (1) remains (1) rené (1) repülés (1) revamp (1) ridegség (1) ripper (1) roadrunner (1) rob (1) rose (1) salt (1) sátán (1) shadows (1) shermann (1) siker (1) simone (2) sportaréna (1) stúdió (1) tagcsere (2) techno (1) tervek (1) them (1) tony (1) történelem (1) turné (3) unit (1) videoklip (1) vudu (1) wuthering (1) your (1) zeneipar (1)

Friss topikok

Judas Priest: Painkiller

2009.06.10. 14:09 | Wendiii | Szólj hozzá!

Megjelenés éve: 1990

Tagok: Rob Halford (ének), K. K. Downing (gitár), Glen Tipton (gitár), Ian Hill (basszusgitár), Scott Travis (dobok)

Ha van zenekar és van lemez, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, az a Judas Priest hatalmas alapműve, a Painkiller. Magát a zenekart nem fogom bemutatni, akinek ismeretlenül cseng egy olyan banda neve, aki több, mára már klasszikussá vált albumot szabadított a világra, az ássa el magát nagyon sürgősen.

Ez az a korong, amire azt lehet mondani hogy HEAVY METAL. Igen, így csupa nagy betűvel. Itt minden hibátlan: a külső, a nóták, az image. Lehetetlen belekötni bármibe is. A nyitó (és egyben címadó) Painkiller már egyből ledarál minket a legendássá vált dobszólós kezdésével, pedig ezután jön még csak a java. Folyamatosan mennydörög a kétlábdob, Ian Hill úgy hozza a betonbiztos alapokat, ahogy az illik. És természetesen szót kell ejteni az egyik legnagyobb gitárduóról, a Downing-Tipton párosról. Egyszerűen vérükben van ez a muzsika, amit olyan összhanggal adnak elő, amilyet világ nem látott. Rob Halford magas hangja pedig védjegye ennek az anyagnak. Óriási hangulat uralkodik minden dalban, hihetetlen energiabomba. A Metal Meltdown-nál folyamatosan egy hatalmas kohót látok magam előtt, amiben fortyog az olvadt acél, a Between The Hammer And The Anvil pedig egy kovácsműhelyt juttat eszembe, ahol a hatalmas termetű kovács iszonyú erővel formálja a vasat. Az eredeti kiadványt a One Shot At Glory zárja, egy hatalmas metal himnusz, az a fajta, aminek a végén az ember automatikusan újrajátssza a tíz dalt. Nekem a remaszterizált változat van meg, amin szerepel két bónusz nóta is, a Living Bad Dreams és a Leather Rebel koncertváltozata. Az előbbi nem rossz dal, de a lemez többi nótájának a színvonalát nem üti meg, nem is baj, hogy annak idején lehagyták róla. A koncertnóta pedig tipikus Judas, de szerintem találtak volna jobb felvételt is ennél. Rob hangja olyan itt, mintha torokgyulladással küszködne. Nem tetszik, na!

A megjelenés után bombaként robbant a hír, hogy Rob otthagyta a Priestet. Mindenki el is temette őket, de aztán hét évvel később kijött az eddigi legvadabb anyaguk, a Jugulator, ami a bandához képest egy kicsit túl modernre sikerült. Aztán pár éve visszatért Halford bátyó, és minden rendben… lehetne, de én csak nem nyugszom. Tessék rákeresni YouTube-on a Painkiller című dalra, és nézzük meg, hogy énekli el Rob a visszatérése után, és hogyan tette ezt Tim „Ripper” Owens. Ez tipikus példája annak, hogy ezúttal nem annyira volt jó a visszarendeződés. De egy a lényeg, a Painkiller album alapmű, hallgatása kötelező. 

Címkék: priest rob judas painkiller ripper

A bejegyzés trackback címe:

https://wendiii.blog.hu/api/trackback/id/tr411176761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása