Whitefül

Ez a blog csupán a magam szórakoztatására jött létre. Itt lemezkritikákat és esetenként koncertbeszámolókat lehet olvasni.

Címkék

abigail (2) ákos (1) alice (1) állampolgárság (1) angel (1) bábszínház (1) beast (1) black (1) bonanza (1) cooper (1) cross (1) dark (1) death (1) démon (1) depeche (2) diamond (14) digger (1) divinum (1) egyiptom (1) epica (4) fate (2) fejlődés (1) feldolgozás (1) feloszlás (1) fist (1) furcsaságok (2) futurisztikus (1) god (1) grave (1) hank (1) havoc (1) házasság (1) headless (1) heights (1) hell (1) human (1) illud (1) indusztriális (1) insanus (1) instrumentális (1) iron (2) judas (1) kells (1) keresztesek (1) kiadó (1) king (14) koncert (4) könyv (1) krolmark (1) leechers (1) lemez (1) lullabye (1) maiden (2) manowar (1) martin (1) melissa (1) mercyful (2) metal (1) metallica (1) mode (2) moonspell (1) morbid (1) nietzsche (1) nuns (1) oath (1) operafesztivál (1) painkiller (1) portnoy (1) powerslave (1) priest (1) probot (1) progresszivitás (1) raise (1) rammstein (2) ravn (1) remains (1) rené (1) repülés (1) revamp (1) ridegség (1) ripper (1) roadrunner (1) rob (1) rose (1) salt (1) sátán (1) shadows (1) shermann (1) siker (1) simone (2) sportaréna (1) stúdió (1) tagcsere (2) techno (1) tervek (1) them (1) tony (1) történelem (1) turné (3) unit (1) videoklip (1) vudu (1) wuthering (1) your (1) zeneipar (1)

Friss topikok

Grave Digger: Knights Of The Cross

2009.07.06. 11:04 | Wendiii | Szólj hozzá!

Megjelenés éve: 1998

Tagok: Chris Boltendahl (ének), Uwe Lulis (gitár), Jens Becker (basszusgitár), Stefan Arnold (dobok), Hans Peter Katzenburg (billentyűk)

Két évvel a sok vitát kiváltott Tunes Of War lemez után (sokan plágiummal vádolták ekkor a zenekart, hiszen a korong előtt egy évvel jelent meg a Rettenthetetlen című film) a germán veterán horda úgy döntött, hogy ideje a világra szabadítani egy újabb konceptalbumot, valamint ekkor döntötték el azt is, hogy ezentúl csak ilyeneket fognak készíteni. Ez pedig egyik kedvenc korszakomról, a keresztes háború koráról szól, azon belül az egyik legvitatottabb szervezetről, a templomos lovagrendről. Ez a társaság 1118-ban alakult azzal a céllal, hogy megvédjék a Szentfölre zarándoklókat, és fenntartsák a rendet. Mikor 1314-ben elbuktak, a Rend uralta Európa közel egyharmadát, olyan óriási vagyonnal, hogy uralkodók járultak hozzájuk kölcsönért. Ez okozta aztán a vesztüket is 1307 október 13-án, pénteken, egyetlen éjszaka alatt elfogták a Rend össze franciaországi tagját (azóta tartják balszerencsés dátumnak), és egy hét évig tartó pereskedés után a négy legnagyobb vezetőjüket máglyán elégették.

A lemez maga egy telitalálat introval veszi kezdetét, ami már önmagában megalapozza a lemez komor monumentalitását. Van benne minden: templomi orgona, gregorián kórus. Még a címe is hátborzongató: magyarul azt jelenti, Isten így akarja. A címadó dal súlyos középtempójával folytatódik a korong, majd elszabadul a pokol a Monks Of War-ban, ami már tipikus germán speed. A Heroes Of This Time egy kicsit semmitmondóra sikeredett, amit azonban a Fanatic Assassin-ben korrigálnak is. Tipikus koncertnóta, volt is szerencsém élőben hallani, tényleg megmozgatja a közönséget. Ami a lemez csúcspontja, az egyértelműen a The Keeper Of The Holy Grail, ami tempójában a címadóra emlékeztet, viszont a közepén egy akkora, templomi orgonával megtámogatott kórus van, hogy az hátborzongató. Hasonlóan magas színvonalú a Baphomet és a Curse Of Jacques is. A korong tartalmaz még két bónuszt is, a The Battle Of Bannockburn-t, ami valószínűleg az előző anyagról maradt le, a másik pedig a Black Sabbath-tól a Children Of The Grave. Erről csak annyi a véleményem, hogy az eredeti van annyira jó, hogy bármit csinálnak vele, elrontani nem tudják.. Félreértés ne essék, nem gyalázták le, de semmi extra.

A Grave Digger a maga útját járja ezzel a konceptalbumos dologgal, bár ez sem eredeti ötlet (King Diamond például már 1986 óta ezt csinálja), viszont a témaválasztás mindig érdekes. Csak felsorolásképpen: A skót függetlenségi mozgalmak, a keresztesek, az Artúr mondakör, Edgar Allan Poe művei, a Nibelung saga, az Utolsó Vacsora, az amerikai függetlenségi háború. A skótokat leszámítva nem nagyon kerültek még terítékre a fenti témák más bandáknál, ezekben pedig benne van az a heroizmus, amiben a németek (és a Rhapsodyval kezdődően az olaszok) annyira jók. Egy biztos: a banda 1998-ban mesterművet alkotott. Ez vitán felül áll. 

Címkék: történelem digger grave keresztesek

A bejegyzés trackback címe:

https://wendiii.blog.hu/api/trackback/id/tr911229385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása