Whitefül

Ez a blog csupán a magam szórakoztatására jött létre. Itt lemezkritikákat és esetenként koncertbeszámolókat lehet olvasni.

Címkék

abigail (2) ákos (1) alice (1) állampolgárság (1) angel (1) bábszínház (1) beast (1) black (1) bonanza (1) cooper (1) cross (1) dark (1) death (1) démon (1) depeche (2) diamond (14) digger (1) divinum (1) egyiptom (1) epica (4) fate (2) fejlődés (1) feldolgozás (1) feloszlás (1) fist (1) furcsaságok (2) futurisztikus (1) god (1) grave (1) hank (1) havoc (1) házasság (1) headless (1) heights (1) hell (1) human (1) illud (1) indusztriális (1) insanus (1) instrumentális (1) iron (2) judas (1) kells (1) keresztesek (1) kiadó (1) king (14) koncert (4) könyv (1) krolmark (1) leechers (1) lemez (1) lullabye (1) maiden (2) manowar (1) martin (1) melissa (1) mercyful (2) metal (1) metallica (1) mode (2) moonspell (1) morbid (1) nietzsche (1) nuns (1) oath (1) operafesztivál (1) painkiller (1) portnoy (1) powerslave (1) priest (1) probot (1) progresszivitás (1) raise (1) rammstein (2) ravn (1) remains (1) rené (1) repülés (1) revamp (1) ridegség (1) ripper (1) roadrunner (1) rob (1) rose (1) salt (1) sátán (1) shadows (1) shermann (1) siker (1) simone (2) sportaréna (1) stúdió (1) tagcsere (2) techno (1) tervek (1) them (1) tony (1) történelem (1) turné (3) unit (1) videoklip (1) vudu (1) wuthering (1) your (1) zeneipar (1)

Friss topikok

Rammstein: Sehnsucht

2009.12.13. 11:41 | Wendiii | Szólj hozzá!

Megjelenés éve: 1997

Tagok: Till Lindemann (ének), Richard Kruspe (gitár), Paul Landers (gitár), Oliver Riedel (basszusgitár), Christian „Flake” Lorenz (billentyűk), Christoph „Doom” Schneider (dobok)


Szó se róla, a Lost Highway film, és David Lynch rendező rendesen megtolta a Rammstein szekerét, mikor a filmzenealbumra felkerült a Rammstein és a Heirate Mich című dal a Herzeleid lemezről. Ez széles körben ismertté tette a banda nevét, ráadásul úgy, hogy anyanyelvükön énekelnek. A másik, ami feltűnést keltett, az a hihetetlenül látványos koncertek sorozata, hiszen a színpadon gyakorlatilag minden lángolt, bár itt még nem is annyira, mint a későbbiek folyamán. 1997-ben aztán kiadták a Sechnsucht lemezt, amit én máig a zenekar csúcsaként tartok számon.

Rögtön a címadó dallal csapnak a húrok és a billentyűk közé, és egy rideg, menetelős, de nagyon zúzós nóta kerekedik ki belőle. Ezt követi az Engel című szerzemény, aminek a videoklipjét nem hiszem, hogy sok ember ki tudta kerülni annak idején. Tudod, a fütyülős szám. Igazából ennek köszönheti a zenekar a nagy áttörést, és én is ezzel szerettem meg őket. Egy tipikus középtempós döngölés, ami a közepén egy kicsit ellágyul, de csak azért, hogy az újból belépő gitárok még súlyosabbá tegyék. Itt egy kicsit hadd emlékezzem meg Till Lindemann hangjáról. A fickó egyszerre tud mogorva hangokat kiadni, és lágyan, nagyon szép dallamokat énekelni. Aki pedig ért németül, azoknak pedig a szöveg is egy kincsesbánya, ami szintén Lindemann mester nevéhez fűződik. Tele kétértelműséggel, szójátékkal, elég talán ha az ember megnézi a másik nagy sláger, a Du Hast szövegét. Az Engel után egyébként egy még durvább nóta a következik, a Tier képében, az a kezdés! Majd szétrobban az energiától. Ezek után nem is folytathatták a durvulást, egy kicsit könnyedebb dalt kapunk a Beistrafe Mich-et. Ezt követi a már említett másik nagy sláger (vagy ha így jobban tetszik: „schláger”) a Du Hast. A Bück Dich egy „kissé” provokatív szövegeivel, és a színpadi showjával válik emlékezetessé. Később csak a Live aus Berlin VHS változatán szerepel (nekem legalábbis így van meg), a DVD-re nem került fel. A Klavier egy halálos beteg zongorista utolsó gondolatait tárja a hallgató elé (legalábbis nekem ezt mondták, én nem beszélek németül).


Hatalmas siker lett világviszonylatban is a Sehnsucht, amit még mindig meg tudtak fejelni később a Mutter albummal, bár számomra az már nem volt annyira jó anyag. Itt kezdett a banda eltávolodni attól a rideg, gépies hangzástól, amit az első két anyagon annyira szerettem. Mindenesetre ez a dalgyűjtemény kötelező.

 

Címkék: siker rammstein indusztriális

A bejegyzés trackback címe:

https://wendiii.blog.hu/api/trackback/id/tr121593869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása